Špicbergy, polárna žiara na ďalekom severe

/uploads/usr/10872/zajazdy/spicbergy/cover/aurora-svalbard.jpg Polárna žiara je snom nejedného cestovateľa a v rámci nášho zájazdu ju máte možnosť pozorovať hneď n Karl Johans gate v Oslo. foto: archív BUBO Ale nebojte sa, značka vás na to, že opúšťate bezpečnú zónu upozorní. foto: Robert Taraba – BUBO Vitajte v Tromso! 350 kilometrov za polárnym kruhom.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Ale aj tu máme pre vás prichystaný kvalitný servis. Napríklad v tejto romantickej reštaurácii Huset. Na hlavnej ulici v Longyearbyene, tu pulzuje život tohto baníckeho mesta. foto: Adam Chylík – BUBO V zimnom svetle má Longyearbyen famóznu atmosféru, veď posúdite sami. foto: Ľuboš Fellner – BUBO Polárna žiara pred našim hotelom Radisson Blu Polar hotel. foto: Adam Chylík – BUBO A tam dolu leží Longyearbyen, hlavné mesto Špicbergov. foto: Robert Taraba – BUBO Pristávame na 78. rovnobežke, kde veci fungujú trochu inak. foto: Ľuboš Fellner – BUBO Snežné skútre na zimných Špicbergoch ponúkajú unikátny zážitok. My na nich vyrážame k druhej najseve Zamrznutá krajina na okraji ľadového fjordu. foto: Adam Chylík – BUBO Obrovský zážitok, ktorý vo vás zobudí ducha polárneho objaviteľa. foto: Ľuboš Fellner – BUBO Snežné skútre nám neprinesú iba adrenalínový zážitok, možno sa nám počas jazdy ukáže aj toto krásne Pripravte si vaše fotoaparáty a statívy, ak bude polárna žiara dostatočne silná zaznamenáte ju aj na Lenin sa nestačí čudovať, čo sa to okolo neho deje. Či nedeje? foto: Robert Taraba – BUBO V Barentsburgu sa naobedujeme a možno si aj dáme na doma načapovať tunajšie pivo Čierny medveď. Čaká Poprechádzame sa po jeho hlavnej ulici aj pomedzi čarovné drevené domčeky.
foto: Zuzana Hábeková – B Po jeho ikonickom meste sa prejdeme ku Arktickej katedrále až ku stanici lanovky, odkiaľ sa nám nask V prístave pravidelne kotví aj najznámejšia lodná linka Hurtigruten. Pozriete sa s nami, ako to vyze Krásny pohľad na Arktickú katedrálu a stanicu lanovky na hore Storsteinen.
foto: Zuzana Hábeková – B Neopakovateľný výhľad zhora.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO A možno sa nám naskytne aj takýto pohľad. Polárna žiara je snom snáď každého cestovateľa.
foto: Zuza Podarí sa ju uvidieť aj nám?
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Nebeské divadlo v priamom prenose.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Kto ju videl, nikdy nezabudne, aké to bolo prvý krát.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Hra farieb a tvarov. Solárne častice, ktoré k severnej pologuli putovali desiatky miliónov kilometro Okúsime aj miestne špeciality. Ochutnali by ste sobí burger?
foto: archív BUBO Nevynecháme ani najznámejší hotdog v meste.
foto: visittromso.no Nasledujúci deň si môžete vyplniť niektorým z fakultatívnych výletov. Jednou z možností je aj návšte Ďalšou zas pozorovanie veľrýb a kosatiek vo voľnej prírode.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Hanblivý vráskavec dlhoplutvý.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Šantivé kosatky, ktoré sa zdržiavajú v skupinách.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Fantastickým zážitkom sú aj psie záprahy.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Vyskúšate si, aké je byť musherom?
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Nádherný zážitok v prekrásnej panenskej prírode.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Tak ako strávite tento deň?
foto: archív BUBO Polárna noc zďaleka nie je len čierna.
foto: archív BUBO Vidiecke ticho a slnko, ktoré nevychádza za obzor.
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Vianoce v Tromso.
foto: archív BUBO Preteky sobov na hlavnej ulici počas sámskeho týždňa.
foto: archív BUBO Dáte si ľadový drink v ľadovom ice bare?
foto: Zuzana Hábeková – BUBO Ak chcete zažiť polmaratón polárnej noci, pozorne si vyberte termín zájazdu.
foto: Daniela Snováková Beh vo večnej tme ďaleko za polárnym kruhom.
foto: archív BUBO Štyri intenzívne dni plné polárnych zážitkov sú za nami.
foto: archív BUBO
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333864
Cena od: 3 895 €
Príplatky od: 432 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

30.11.2024 8 dní First Minute 3 895 € +432 € odlet: Viedeň letecká
29.12.2024 8 dní First Minute 4 685 € +432 € odlet: Viedeň letecká
15.01.2025 8 dní First Minute 3 990 € +432 € odlet: Viedeň letecká
16.02.2025 8 dní First Minute 3 960 € +432 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Zimná cesta až k 80. rovnobežke na exotické Špicbergy. Najlepšie miesto na pozorovane polárnej žiary pri metropole severného Nórska, pri meste Tromso. Stovky kilometrov za polárnym kruhom a hľadanie polárnej žiary. Zima ako sa patrí!

1. deň:
Prilietame do hlavného mesta Nórska. Prvá prechádzka po promenáde Karl Johans Gate. Začíname v hlavnom meste Oslo. Ulica Karla Johana – hlavná ulica Nórska, pomenovaná podľa francúzskeho maršala z napoleonských čias a zároveň švédskeho korunného princa. Vysvetlíme Vám prečo. Kráľovský palác, ktorý mestu dominuje a mohutná červená Radnica nad prístavom. Moderná časť prístavu Aker Brygge s krásnymi stavbami od Renza Piana a stredoveká pevnosť Akershus.

2. deň:
Z Bratislavy do Oslo sme preleteli  1300 kilometrov, z Oslo do Longyearbyenu preletíme dnes cez 2000 kilometrov. Po ďalších štyroch hodinách letu pristávame tesne pod osemdesiatou rovnobežkou. Odtiaľto je už na severný pól bližšie ako do Oslo. A je to cítiť. Je popoludnie a slnko je hlboko pod horizontom. Po prílete nás vítajú značky s výstrahou Pozor! Ľadové medvede! Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov, najsevernejšia osada na svete s viac než 1000 obyvateľmi (má 2144). Osada na koloch na permafroste, jediné miesto v Nórsku, kde sa pri vstupe do domu vyzúva (dostanete teplé papuče). V okolí osady žije 3000 často hladných ľadových medveďov, preto sa neodporúča opúšťať mesto bez pušky. Nech vás neprekvapí nápis v obchode: Všetky ľadové medvede v tomto obchode sú už mŕtve. Prosím, odložte si zbraň u našich zamestnancov. Nesmiete tu chovať mačky, ulice tu nemajú čísla a zomrieť tu je nelegálne.

3. deň:
Strávite deň túlaním sa zasneženým Longyeabyenom ale vyrazíte na fantastický fakultatívny výlet? Oblečieme si overaly, na nohy si obujeme buffiny do -70°C, veľké palčiaky a teplé prilby s ochranným štítom či okuliarmi a teplým nákrčníkom. Je zima a pri rýchlosti 50km/h a vetre omrzliny vzniknú veľmi rýchlo. Na prilbe máme čelovku, to je v polárnej noci základ. Vyrážame. Jazda je ľahká a zvládne ju úplne každý, kto jazdí autom či aspoň na trojkolke. V roku 1969 tu bolo 140 snežných skútrov, dnes je tu viac skútrov než obyvateľov, bezmála 3000. Zásady prvej jazdy na snežnom skútri: základ je dobre sa obliecť, zoberte si ruksak s teplými vecami, aby ste sa vedeli doobliecť (vyzliecť)+ čaj prilba, lyžiarske okuliare, kukla a prípadne nákrčník – absolútna nutnosť - vždy majte plnú nádrž a noste reflexnú vestu, vždy svieťte, majte čelovku majte so sebou pušku, ak idete ďalej do prírody.  V období od Februára je možné skombinovať jazdu na snežných skútroch s návštevou ruského mesta BARENTSBURG. Svalbardská dohoda z roku 1920 venovala územie Špicbergov Nórsku, no všetci signatári dohody sem môžu voľne prichádzať a venovať sa hospodárskej činnosti. A tak tu počas studenej vojny vznikli až štyri sovietske banské mestá, stopercentne neefektívne, s jediným zámerom, udržať sovietsku čižmu v tejto časti sveta. Dnes žije už len Barentsburg. Asi 500 baníkov tu má za úlohu fárať čo najpomalšie. Keď sa uhlie minie, Rusi budú musieť odísť. Obed v Barentsburgu a vyrážame späť. Návrat do hotela a zapíjanie úžasného dobrodružstva.

4. deň:
Máme deň, aby sme si užívali neuveriteľnú atmosféru tohto pokojného hlavného mesta nórskeho súostrovia. Takýto krátky deň ste ešte nezažili. Aktívnejším ponúkame výlet na psích záprahoch do ticha nórskej prírody. Kto tu zažije polárnu žiaru?

5. deň:
Dá sa do najväčšieho mesta severného Nórska prilietať zo severu. Áno, ak letíte zo Svalbardu. Už zhora vidieť rozžiarené ulice ostrovného Tromso. Je polárna noc a tma tu kraľuje od skorých poobedňajších hodín. O to čarovnejšie však pôsobia zachovalé drevené domčeky, ozdobené vkusnými vianočnými dekoráciami a sympatické podniky. Čo ochutnáte ako prvé? Rybaciu polievku? Sobie fašírky? Losí stejk? Prichádzame v najlepšom čase. Od 21. novembra tu dva mesiace nevidieť slnko. Dnes prvý deň striehneme na polárnu žiaru v Tromso. Každý deň pozorne sledujeme predpovede a vyrážame v tom najlepšom čase. Polárnu žiaru vám garantovať nevie nikto, ale v Tromso je šanca skutočne veľká. Poďte to skúsiť tento rok.

6. deň:
Po výborných raňajkách vyrážame do ulíc mesta. Tma sa dvíha a hoci slnko ukryté za kopcami na obzore nevidieť, predsa len je pekné ranné svetlo. Než sa stihne rozvidnieť, navštívime národné centrum pre výskum polárnych oblastí, kde sa dozvieme viac o živote v prírode ďalekého severu. Ako na plátne kinosály, tak v podobe pestrých koralov, rýb a hravých tuleňov v akváriách, kde sa o slabšie jedince starajú. Prejdeme sa aj prístavom, kde kotvia výletné aj veľké rybárske lode. Prečo sa Tromso volá „bránou do Arktídy?“ Povieme si viac o živote polárnikov, ktorí začínali svoje najslávnejšie arktické expedície práve na tomto mieste. Nevynecháme ani zastávku pri najznámejšej hotdogárni v meste. Nóri si na jedlo potrpia, no nepohrdnú ani „obyčajným“ párkom v rožku. Vyskúšate ho aj vy? Po prechádzke centrom mesta sa cez kilometrový most vyberieme do údolia Tromsdalen. Jeho klenotom je Katedrála Severného ľadového oceánu s krásnou sklenenou mozaikou, organom a vynikajúcou akustikou, kde sa často konajú zborové koncerty. Kráčame rezidenčnou štvrťou a čudujeme sa, prečo si Nóri nezaťahujú žalúzie ani záclony. A prečo sú všade fitness centrá? Lanovkou sa vyvezieme na horu Storsteinen, odkiaľ sa nám na mesto vyskytne bezkonkurenčne najkrajší výhľad. Ukáže sa nám aj polárna žiara? Ako vlastne tento jav vzniká? A čo si o ňom mysleli ľudia dávno pred nami? Poradíme vám, ako žiaru odfotiť čo najlepšie. Práve fotoaparát je dobrou pomôckou pri jej hľadaní.

7. deň:
Dnešný deň môžete stráviť oddychom, nákupmi či návštevou niektorého z mestských múzeí a galérií. Určite vám však odporúčame niektorý z fakultatívnych výletov, ponúkaných na mieste. Našou najobľúbenejšou aktivitou sú psie záprahy. Vyskúšajte si, aké je byť musherom a fujazdite na saniach ťahaných severskými psami nedotknutou nórskou prírodou. Viac o výlete sa dočítate v našich doplnkových službách na webe. Pre menších je krásnym zážitkom návšteva sobej farmy, kde sa dozviete viac o živote týchto milých zvierat a sámskej komunite, ktorá sa s chovom sobov tradične spája. Pohodlným zážitkom s krásnymi scenériami je aj veľrybie safari. Poplavíme sa ešte ďalej na sever, kde budeme hľadať vráskavce a kosatky vo voľnej prírode. S vybavením fakultatívnych výletov vám pomôže váš CK sprievodca. Po návrate do mesta vyskúšame pivo z druhého najsevernejšieho pivovaru na svete. Práve krčma Olhallen bola pre vysmädnutých polárnikov a lovcov kožušinovej zveri prvou zastávkou po návrate z ďalekých ciest. Vo dverách nás privíta ľadový medveď a dlhánsky bar s desiatkami píp so známymi pivami Mack či inými, craftovými chuťovkami z mikropivovarov. Popíjame pivo, žujeme sušenú tresku a rekapitulujeme zážitky z uplynulých dní. Naozaj sme prileteli len predvčerom? Tá tma vie človeka zmiasť. Ak pivko nemusíte, odporúčame kokteil v ľadovom Ice Bare. Ľadové stoly, ľadové stoličky, ľadové poháre. V teplom pončo vám však zima nebude. Príjemných mínus sedem stupňov, ľahučké snehové vločky, trasa vysvietená fakľami a priateľská nórska atmosféra. Úžasný zážitok. Chce sa vám vôbec odísť?

8. deň:
Naša cesta severom severnej Európy sa končí. Nakupujeme posledné suveníry a vianočné darčeky, lúčime sa s Tromso a odlietame domov.

Kontakty

tel:  +421 43 4300 827
+421 43 4131 883 
mobil: +421 915 841 727
+421 915 841 995
e-mail:  avanti@enelux.sk
skype:  avantitours 
ckavantitours

Krajiny

Zobraziť všetky »

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »